Fieldtarget

Vad är Field Target?

Field Target är en sportskyttegren där man med luftgevär utomhus försöker träffa uppsatta mål.

Field Target startade i Storbritannien runt 1981. Sporten sågs som ett alternativ till jakt. Målen bestod av metallsiluetter liknande smådjur. Målområdet bestod i början av ett klistermärke som gav poäng vid träff. Senare byttes målfiguren/klistermärket ut mot ett mål som faller om man träffar det då 50 mm stora hålet på frontplattan. Dessutom gick det att resa upp målfiguren från skjutpositionen med hjälp av ett snöre. Vanligast vapen var ett fjäderdrivet brytgevär med 5,5 mm kaliber. Anledningen till vapentypen var helt enkelt att det var den vanligaste typen vid denna tid. Kalibervalet styrdes av att det var den kaliber som erbjöd mest precision vid längre avstånd. Avståndsbedömning gjordes med hjälp av ögat och mycket träning, kikarsikten hade sällan högre förstoring än 9 gånger.

Numera skjuter man klasserna pcp/fjäder i olika energiklasser, 10J, 16,3J & 45J. I dag är 4,5mm kaliber vanligast. Internationellt är det numera den engelska energigränsen som gäller & den är 16,3 joule. Man har fallmål utplacerade på mellan 8–50 meter (10-50 meter i Sverige) med killzones på 15, 25 & 40 mm. Godkända skjutställningar är valfri (dom flesta använder då sittande ställning) & vissa mål har beordrad ställning som är knästående och stående.

I Sverige arrangeras tävlingar av: Onsala LGK, Laxå SKF, Falubygdens JSK. Piteå LVK, Mörrums SG, Stockholms Luftjaktskytteförening, Skepplanda, Vittsjö SkF samt Örgryte SF.

Daniel Hultberg har skrivit en utmärkt förklaring på hur Field target går till med lite tips på utrusning osv.

Länk till hans sida... Vad är field target

Skyttesportförbundets Youtube kanal Träffsäkert har gjort en bra film om Field target där det förklaras på ett bra sätt.

https://youtu.be/P_oN_VlVsbI?t=1556

Regler. OBS!! Nya regler från 2019

Lite länkar som kan vara intressanta om man är nyfiken på Field Target.

MSG sida på luftvapen.info 

Blir ni nyfikna & vill prova på field target så tveka inte på att höra av er, skriv att ni är sugna på att testa i MSG tråden jag länkade till ovan så ser vi till att ni blir väl omhändertagna på plats. FT går knappt att beskriva utan man måste testa på det för att själv bilda sig en uppfattning, jag har nog inte hört någon säga att det inte är kul.

http://www.ftsverige.org/

luftvapen.info/field target

Fallmålen vi skjuter på ser ut så här. Killzon är det runda hål (15, 25 eller 40mm) där man skjuter på en platta som fäller målet, för att återställa så drar man upp det med ett snöre vid skjutstationen.

 

 

Lite olika skjutställningar, bilderna tagna vid olika tävlingstillfälle av Kent Nilsson.

 

Ellen tävlar för Laxå.

 

Hugo skjuter för MSG.

 

Håkan skjuter här stående skjutställning, under denna tävling så skjuter han för MSG. Han är även drivande inom FT i Vittsjö.

 

Janne som tillhör MSG siktar in sig på en reducerad (15mm) i skarp lutning nedåt under en tävling i Laxå, då gäller det att tänka till då det inte går att hålla mitt i som vanligt, vem har sagt att FT är lätt.

 

Kent även här i Laxå skjuter för MSG.

 

Leif under Riksmästerskapet i Skepplanda. Givetvis tävlar han för MSG.

 

Roger under Scandinavian Open i Mörrum, även han skjuter för MSG.

 

Martin (MSG) som kör ända från Kalmar för att träna i Mörrum. Ett problem för många då det inte finns så många klubbar som sysslar med FT! Här i stående ställning under Scandinavian Open i Mörrum.

 

Lasse i knästående under en tävling i Mörrum, han tillhör Onsala.

Thorbjörn skjuter här i Vittsjö för Onsalas räkning. Han lyckades ta en hedrande 7:e plats under VM 2015 i fjäderklassen.

 

Kent i Onsala i knästående. (Bilden tagen av Lasse)

 

Henrik i Onsala, även han en MSG skytt.

 

 

 

Flag Counter
free counters

Skyttelänkar

Övriga länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)